VS: ‘actie bij inzet chemische wapens Syrië’

De Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken, Hillary Clinton, heeft maandag in felle bewoordingen duidelijk gemaakt dat Syrië zich niet mag wenden tot het chemische wapenarsenaal in de strijd tegen de rebellen. Volgens de Amerikaanse krant The New York Times zal Amerika zeker tot actie overgaan mocht er ‘overtuigend bewijs’ zijn dat het regime overgaat tot het gebruik van chemische wapens. “This is a red line for the United States”, aldus Hillary Clinton. In een reactie op de waarschuwing zegt het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken ‘onder geen omstandigheden chemische wapens tegen de eigen bevolking te gebruiken’.

 

‘Voorbereidingen tot actie’
Zondag werd al bekend dat Syrië volgens Westerse inlichtingendiensten voorbereidingen treft om het chemische wapenarsenaal gebruiksklaar te maken. [pullquote]”Het is afdoende om te zeggen dat wij een actie voorbereiden mocht zich deze situatie voordoen” [/pullquote]’Een hooggeplaatste inlichtingenofficier liet The New York Times weten dat het Syrische regime ‘handelingen verrichten die de indruk wekt dat ze van plan zijn de wapens te gaan gebruiken’. Syrie heeft zo’n duizend ton chemische wapens, waaronder uiterst dodelijke zenuwgassen als VX, Tabun en Sarin. Buurland Turkije vreest een aanval met deze wapens mocht Assad’s regime verder in het nauw komen. Ook bestaat de vrees dat de chemische wapenvoorraad in handen van Islamitische groeperingen kan vallen, mocht het regime van Assad de opslagplaatsen niet meer kunnen verdedigen.

Felle reactie VS
De Verengide Staten reageren fel op de bevindingen van de Inlichtingendiensten en herhalen wederom wat president Obama eerder al aangaf: het gebruik van chemische wapens of een aanzet daartoe is een niet te overschrijden rode lijn voor Amerika. Clinton: “Het is afdoende om te zeggen dat wij een actie (tegen Syrië, red.) voorbereiden mocht zich deze situatie voordoen”.

Groots ingrijpen
Mochten de Verenigde Staten willen grijpen, dan stapt het midden in een enorm kruitvat. Los van de enorme troepenmacht die de VS op de been moet zetten, a 75.000 man, heeft het land te maken met een hardvochtige anti-houding van China en Rusland. De landen verzetten zicht tegen elke vorm van interventie in Syrië. Bovendien is het de vraag hoe buurland Iran zal reageren. Bij het wegvallen van het regime van Assad verdwijnt dan ook zijn laatste bondgenoot.

Nederlandse Patriots
Buurland Turkije is al langer bang dat Syrië zich zal wenden tot het enorme chemische wapenarsenaal. Met name de vrees dat Assad zijn honderden ballistische raketten kan inzetten maakt de Turkse regering nerveus. Daarom deed het vorige week een verzoek bij de NAVO voor de plaatsing van Patriot-raketinstallaties om inkomende raketten te kunnen weren. Nederland bezit naast Duitsland en Amerika de enige Patriot-batterijen van de NAVO en zal mogelijk deze week een besluit nemen over de plaatsing van het hoog-technische materiaal langs de Syrische grens.

 

You may also like

0 comments

Leave a Reply

By 

Sign In

Reset Your Password

Email Newsletter