Vuurwerk gooien naar agenten: zware vervolging

Het gooien van vuurwerk naar agenten kan leiden tot vervolging wegens zware mishandeling tot zelfs poging tot doodslag. Daarvoor waarschuwt de politie op social media. De politie is momenteel in een aantal regio’s met extra teams druk met het afhandelen van meldingen wegens vuurwerkoverlast.

Uit cijfers blijkt dat er jaarlijks vele tientallen incidenten zijn waarbij mensen zich met geweld keren tegen de politie. De politie waarschuwt bezitters van vuurwerk bij voorbaat dat er geen halve maatregelen worden genomen als agenten dit jaar met vuurwerk worden belaagd.

Veel meldingen van vuurwerkoverlast

De politie heeft rond de jaarwisseling de handen vol aan meldingen van vuurwerkoverlast. Daarbij gaat het lang niet altijd om regulier vuurwerk, maar ook zware illegale knallers. Die zijn inmiddels zelfs zo zwaar, dat de politie in beslag genomen vuurwerk niet langer wil vervoeren uit het oogpunt van veiligheid voor de agenten. Als agenten verhaal komen halen bij een incident blijkt dat er soms ook zwaar vuurwerk naar agenten wordt gegooid. Daders kunnen dan rekenen op driemaal zulke hoge straffen en snelle strafvervolging.

Daling incidenten

Afgelopen jaar daalde het aantal incidenten tegen hulpverleners en agenten licht, blijkt uit een analyse van het ministerie van Veiligheid en Justitie. In 2016 werden er 71 incidenten geregistreerd, afgelopen jaarwisseling waren het er nog 63.

Peleton kreeg vuurwerk toegeworpen tijdens ontzetten gewonde collega

Ook al daalt het aantal, voor de politie werd de afgelopen jaarwisseling er één met een hele zwarte rand. Een agent in Den Haag die was aangereden had dringend hulp nodig. De toegesnelde hulpverleners werden echter door omstanders lastig gevallen. Uiteindelijk moest de ME eraan te pas komen om de menigte op afstand te houden. Het peloton kreeg daarop stenen en vuurwerk naar zich toegeworpen. De agent overleed een aantal dagen later in het ziekenhuis.

0 comments

Leave a Reply

By 

Sign In

Reset Your Password

Email Newsletter