Wat doen Russische bommenwerpers hier?

Woensdagmiddag vlogen Nederlandse F-16 piloten weer vol gas naar de Noordzee om afgedwaalde Russische langeafstandsbommenwerpers uit Nederlands NAVO-verantwoordingsgebied te jagen. De Russische TU-95’s, door de NAVO ook wel Bears genoemd, verschijnen de laatste jaren steeds vaker in Europa. Wat doen deze oude maar vroeger gevreesde vliegende forten van de Russen  boven Europa?

Dreigende verschijning
In de Koude Oorlog was de aanwezigheid van Russische Bears een wekelijkse aangelegenheid voor het bondgenootschap. Net zoals de Russen nu doen langs de Europese kust, kozen piloten tijdens de gevoelige hoogtijdagen routes langs bijvoorbeeld de Amerikaanse kust om richting Cuba te vliegen. Gevoelige kost, omdat de TU-95’s in staat waren om kernbommen te vervoeren. Na de val van de Sovjet-Unie was het even gedaan met het onaangekondigd aan de deur kloppen van het Europese luchtruim. Tot enkele jaren geleden.

Sinds 2007 vliegen de Bears met enige regelmatig langs de Europese kusten waardoor verschillende luchtmachten worden gescrambled om een tijdje naast de Russen te vliegen. Daarbij gaat het naast Nederland vaak om de Noorse, Deense, Duitse en Britse collega’s. Opvallend is dat toenmalig president Poetin (hij is nu wéér president, na premier, president en premier te zijn geweest) zelf de order heeft gegeven om de TU-95’s weer te laten vliegen.

De Russische beer ontwaakt

F-16’s paraat voor een vlucht. Foto: Ministerie van Defensie

Op 17 augustus 2007 om exact 00:00 uur stijgen veertien TU-95’s op vanuit Rusland om weer iets te doen dat in vijftien jaar na de val van de muur niet meer is gebeurd: grootschalig patrouilleren om de Amerikanen en bondgenoten te laten zien dat het Russische leger nog steeds bestaat en in staat is in de buurt van het bondgenootschap te verschijnen. Alhoewel je kan afvragen in hoeverre de logge bommenwerpers met de respectabele leeftijd van zeventig jaar angst inboezemen bij de NAVO is de mysterieuze herleving van het Russische krachtsvertoon opvallend.

Waarom laat Rusland uitgerekend in 2007, ruim vijftien jaar na de ineenstorting van de Sovjet-Unie, zijn tanden ineens weer zien? Rond 2007  speelt de plaatsing van een mogelijk Amerikaanse raketschild in Oost-Europa een grote rol. En enkele jaren daarvoor heeft de NAVO zich uitgebreid met een fors aantal Oost-Europese lidstaten. Bijvoorbeeld Estland, dat tegen het deels Russische Kalinigrad ligt. De NAVO komt steeds dichterbij en Rusland wil tegenover deze ‘dreiging van zijn soevereiniteit’ een statement maken. Dus slaat Poetin op de legertrom, houdt meer oefeningen, parades worden groots in beeld gebracht en de langeafstandsbommenwerpers komen op visite in Europa en Alaska.

De patrouilles, soms ook oefeningen genoemd, worden door de Russische media beschouwd als vluchten over neutraal terrein waarbij de ‘Bears’ door F-16s worden geschaduwd. Doorgaans hebben de Noren nog het meeste te dealen met de Russen vanwege de Noordelijke route boven de Arctische wateren die de TU-95’s moeten afleggen om in Europa te komen.

Nederland heeft ook regelmatig te maken met het onderscheppen van Bears. De QRA (Quick Reaction Alert, F-16’s die paraat staan voor noodgevallen) op vliegbases Volkel en Leeuwarden is in de afgelopen jaren regelmatig opgeroepen om Russen keurig richting neutrale wateren te begeleiden. Van één van die onderscheppingen maakte Defensie in augustus 2011 onderstaande video .

En andersom maken de Russen ook filmpjes van hun NAVO-begeleiding langs de Europese kust. Bekijk onderstaande film vanuit een Russische Bear (en hoor wat voor herrie deze jongens veroorzaken)

 

 

You may also like

1 comments

Leave a Reply

By 

Sign In

Reset Your Password

Email Newsletter