Weer forse vertraging fabrikant F-35

De ontwikkeling van de F-35 kampt weer met forse vertraging. Dat blijkt uit een rapport van de Amerikaanse rekenkamer die de bouw van de JSF in Amerika op de voet volgt. Mogelijk wordt door een forse ontwikkelingsachterstand van de software het testen  van de JSF in realistische gevechtsomstandigheden met dertien maanden uitgesteld. De Amerikaanse rekenkamer vreest voor weer oplopende kosten.

De Amerikaanse Luchtmacht wil volgend jaar met de variant voor Mariniers beginnen met intensieve gevechtstesten, maar mogelijk krijgen zij een minder capabel toestel geleverd. Dat schrijven de opstellers van het rapport dat vandaag naar het Amerikaanse congres werd verstuurd. Nederland koopt ook F-35’s. De tests onder gevechtsomstandigheden van dit type worden pas in 2016  verwacht. Maar de stuksprijzen kunnen hoger worden dan voorzien.

‘Concurrency’ loopt verder uit de pas: meer kosten
Er rollen nu al F-35 toestellen van de fabrieksband in Amerika. Tegelijkertijd voert de fabrikant ook testen uit op testtoestellen. Als er aanpassingen nodig zijn worden die doorgevoerd in de fabriek, maar ook op de inmiddels geproduceerde toestellen. Dit noemen de Amerikanen ‘concurrency’.  Door forse vertraging van de tests waaronder die van de cruciale software, wordt het ook duurder om het alsmaar groeiende aantal toestellen aan te passen.

1000 miljard dollar
De stijgende kosten vormen een probleem voor het Amerikaanse leger. Het F-35 project voor Amerika wordt nu geschat op 1000 miljard dollar. Dat is volgens officials van de Amerikaanse Defensie onbetaalbaar. Ingrepen van de fabrikant of de overheid om de kosten omlaag te brengen zijn dus nodig om het project in toom te houden

Kostprijs Nederlandse JSF
Volgens het rapport moet de kostprijs van een JSF voor Amerika en internationale partners, zoals Nederland, in 2019 83,4 miloen dollar zijn. In 2013 was dit nog 124,8 miljoen dollar, ruim veertig miljoen dollar uit de pas. Dit bedrag gaat nog wel omlaag naarmate de productie van de toestellen omhoog gaat.”Het programma zal moeite hebben om die doelen te behalen, omdat de drie varianten tussen de 41 en 49 miljoen dollar omlaag moeten worden gebracht”, staat in het rapport.

Volg NovemberLima ook via Facebook en Twitter

You may also like

0 comments

Leave a Reply

By 

Sign In

Reset Your Password

Email Newsletter