Zweden jagen op ‘Russische onderzeeër’

Het Zweedse leger zoekt met groot materieel naar een onderzeeër van mogelijk Russische afkomst. Waarschijnlijk mankeert het onbekende vaartuig iets, omdat het volgens de Zweedse media in eerste instantie via een noodsignaal zou hebben uitgezonden. Het Scandinavische land is sinds vrijdag in de ban van het incident en komt op een moment dat er al veel militaire spanningen zijn tussen Zweden en Rusland.

Donderdag pikt het Zweedse leger noodsignalen op van een vaartuig uit Zweedse wateren nabij Kanholmsfjärden. Volgens een Zweeds dagblad zou dat signaal later gecodeerd zijn verzonden naar een zendstation in de Russische exclave Kaliningrad. Alhoewel Rusland via de Russische media ontkent dat er iets met haar schepen aan de hand is, zou Zweden informatie hebben ontvangen dat het mogelijk wel om een Russisch vaartuig gaat.

Mogelijk mini-onderzeeër
Sinds vrijdag maakt het Zweedse leger met schepen en vliegtuigen jacht op het tot nu toe ongeïdentificeerde vaartuig. Volgens Svenska Dagbladet is het schip éénmaal gezien door een ooggetuige in het gebied. De Zweedse wateren werden in de Koude Oorlog waarschijnlijk vaker bezocht door Russische mini-onderzeeërs met daarin Spetznatz-eenheden vanuit Kaliningrad. Deze vaartuigen werden verborgen in grotere schepen zoals vissersboten of goederenschepen.

Opmerkelijk genoeg heeft er sinds het noodsignaal van afgelopen donderdag een Russische olietanker onafgebroken op één plek voor de Zweedse kust gevaren. Toen Svenska Dagbladet daarover melding maakte week het schip plotseling uit naar het oosten. Volgens bronnen van de krant houdt het Zweedse leger ook dit schip in de gaten.

Militaire spanningen
Zweden heeft in de afgelopen maanden vaker te maken gehad met Russische militaire bewegingen. Zo werd het luchtruim meermaals geschonden door Russische vliegtuigen.

You may also like

0 comments

Leave a Reply

By 

Sign In

Reset Your Password

Email Newsletter