Zweden waarschuwt voor Russische spionnen

Het Zweedse ministerie van Defensie roept haar militairen op extra waakzaam te zijn op Russische spionnen. Volgens het ministerie zijn er een aantal incidenten in Zweden geweest waarbij militairen worden bespioneerd en zelfs benaderd door Russen met vragen over hun eenheid en werkzaamheden. Een NAVO-functionaris op oefening zou zelfs zijn geïntimideerd, meldt de Zweedse omroep SVT.

Volgens Mikael Frisell, hoofd van de Noordelijke Zweedse militaire regio, krijgt hij elke week rapporten van spionage-activiteiten. Daarbij zijn meldingen van een auto met antennes die bij oefeningen rijdt, een Russisch vliegtuig dat zonder toestemming op een Zweeds vliegveldje landde en individuen die militairen benaderen.

‘NAVO-functioneris geïntimideerd met familiefoto’
Volgens het Zweedse TV-kanaal SVT is er zelfs sprake geweest van intimidatie van een NAVO-functionaris door een Russisch persoon. De functionaris, die bij een oefening in Zweden betrokken zou zijn, kreeg in een kroeg foto’s van zijn familie te zien en werd daarna om gegevens over de oefening gevraagd. Het Zweedse Ministerie zegt het incident te kennen maar geeft er verder geen commentaar op.

Gotland
Op het eiland Gotland in de Baltische Zee heeft Zweden sinds een aantal jaren weer militairen gehuisvest. Het eiland geldt als een strategisch punt in de Zee, waar Rusland en de NAVO veelvuldig varen en vliegen. De recente spanningen tussen Rusland en het Westen waren voor Zweden reden om weer militairen te plaatsen op Gotland.

Sinds twee weken heeft Zweden nu permanent militairen gestationeerd, wegens een niet openbaar gemaakt dreiging. Zweedse media maken melding van plotselinge Russische interesse op het eiland. Volgens militairen zouden er opvallend veel Russische toeristen zijn die hen benaderen met vragen over hun eenheid en wat ze op het eiland doen.

NAVO
Zweden is geen NAVO-lid, maar er is sinds de Russische annexatie van de Krim regelmatig gehint op een lidmaatschap. Ook al heeft de overheid aangegeven dat dit geen optie is op de korte termijn, heeft Rusland via diplomatieke kanalen al wel aangegeven dat dit grote consequenties zou hebben in de Zweeds-Russische betrekkingen.

Duikboot
Het is niet de eerste keer dat Rusland zich militair laat zien bij Zweden. Al verscheidene malen hebben Russische gevechtsvliegtuigen aanvalssimulaties op Zweedse eilanden gedaan, waaronder zelfs een nucleaire variant.

Twee jaar geleden was Zweden wekenlang in de ban van een mysterieuze duikboot die in Zweedse wateren was gefotografeerd. Van de duikboot werd communicatie onderschept, vermoedelijk richting het Russische Kaliningrad. Van de duikboot is echter geen enkel spoor meer aangetroffen.

You may also like

0 comments

Leave a Reply

By 

Sign In

Reset Your Password

Email Newsletter